Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (2024)

Wat te doen met Kerst in Buenos Aires, Argentinië

Ter Kerst in Buenos Aires hangt een heel andere sfeer dan in veel steden op het noordelijk halfrond. Bijvoorbeeld, Chicago, mijn geboortestad. In Chicago, is Kerstmis bijna stereotiep. Het is ijskoud buiten, er ligt bijna altijd veel sneeuw, alles is versierd voor de feestdagen en iedereen is in de vakantiesfeer!

In Buenos Aires is de sfeer een beetje anders… Ten eerste valt december midden in de zomer in Buenos Aires en is het erg heet, vochtig en zonnig. Ten tweede is de stad erg rustig omdat veel porteños (inwoners van Buenos Aires) op reis zijn voor hun zomervakantie. Veel mensen geven er de voorkeur aan de stad te verlaten en naar de stranden in de buurt van Buenos Aires te gaan (zoals in Punta del Este in Uruguay of Mar del Plata in Argentinië) of naar het zuiden naar Patagonië te gaan om van een gematigder klimaat te genieten (zoals in Bariloche of Calafate in Argentinië). Dat gezegd hebbende, zijn er nog steeds veel porteños en toeristen die de hitte trotseren en de feestdagen in de stad vieren!

Dit jaar heb ik mijn best gedaan om in de stemming te komen door mijn appartement te versieren met kerstversieringen die ik bij verschillende supermercados (supermarkten) heb gekocht. Ik heb het meeste geluk gehad met het vinden van versieringen in de grotere supermercados, bijvoorbeeld Coto of Carrefour. Op Nochebuena (Kerstavond), zullen mis amigos extranjeros (mijn buitenlandse vrienden) en ik onze eigen Kerstavondviering houden op de patio van mijn flatgebouw. Veel appartementen in Buenos Aires hebben gemeenschappelijke ruimtes die je kunt reserveren voor feestjes en kerstavond was een perfecte gelegenheid om daar gebruik van te maken!

De nacht van kerstavond zijn we van plan om de middernachtmis bij te wonen in Catedral Metropolitana (San Martín 27, Microcentro; naast Plaza de Mayo) waar voormalig kardinaal Jorge Mario Bergoglio, nu Paus Franciscus, de mis leidde totdat hij werd gekozen tot de nieuwe paus. Als we het niet tot de Catedral redden, zullen we kijken naar het vele vuurwerk dat op Kerstavond om middernacht afgaat!

Later in de nacht zijn we van plan om naar een van de vele boliches (nachtclubs) in Buenos Aires te gaan. Vele beginnen rond 3 uur ’s nachts te openen voor de after-party’s op kerstavond. Op eerste kerstdag zijn veel bedrijven tot laat op de dag gesloten. Daarom zijn mijn vrienden en ik van plan om onze wonden van de avond ervoor te verzorgen door kleine cadeautjes uit te wisselen en tijd bij het zwembad door te brengen om aan de hitte te ontsnappen!

Een belangrijke opmerking voor bezoekers tijdens Kerstmis: het openbaar vervoer is zeer beperkt vanaf ongeveer 21.00 uur op Kerstavond. Wees voorzichtig dat u later op de avond niet te ver van huis strandt!

Argentijns kersteten:

Een van de beste onderdelen van elke feestdag is het eten dat erbij hoort – en Argentinië is daarop geen uitzondering! Het is gebruikelijk om een grote maaltijd te nuttigen op kerstavond en ook op eerste kerstdag. Bij grote families kan het voorkomen dat de ene maaltijd met de ene kant van de familie wordt doorgebracht en de tweede maaltijd met de andere kant. Hier in Argentinië is een asado een populaire keuze, hoewel de maaltijd die wordt bereid van familie tot familie kan verschillen.

Hier vindt u enkele traditionele Argentijnse kerstmaaltijden:

Dit is een noga op basis van pinda’s die het hele jaar door verkrijgbaar is, maar vooral populair is met Kerstmis. Ga naar je plaatselijke supermarkt en je zult zien dat alle lekkernijen op basis van mantecol in groten getale verkrijgbaar zijn! Lokale heladerías (ijssalons) hebben zelfs een ijsje met mantecol-smaak.

Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (1)

Dit is een Europese import die ondanks de hitte in de zomer razend populair is. Het is een zoet brood dat vaak met gedroogd fruit wordt gemaakt en altijd met Kerstmis wordt gegeten. Er zijn fabrieksmatige varianten verkrijgbaar in elke supermarkt, maar als u stopt bij een panadería (bakkerij) is de kans groot dat u pan dulce artesanal vindt, dat door de plaatselijke bevolking zelf wordt gemaakt!

Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (2)

Deze zoete lekkernij is vrijwel alleen in de kersttijd in de supermarkt verkrijgbaar. Het heeft een Moorse oorsprong en de soorten die wij consumeren komen over het algemeen in 2 soorten: de harde zijn als nougats, meestal komen ze in een groot blok amandelen strak verpakt in een snoepje gemaakt met honing, suiker en eiwit, sommige zijn ook ingeklemd tussen twee dunne stukjes rijstpapier; de zachte zijn waar de amandelen worden vermalen tot een pasta en gemaakt in een snoepje met suiker en olie. Oorspronkelijk werd het met de Spanjaarden meegebracht. Het wordt gemaakt door honing te koken met geroosterde amandelen. Afhankelijk van de soort, kan het zo zacht zijn als pindakaas of zo hard en dik als pindakaas. Dit is iets dat alleen met Kerstmis verkrijgbaar is, dus koop het nu voordat het seizoen voorbij is!

Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (3)

In een land dat dol is op desserts, is ensalada de fruta con helado (fruitsalade met ijs) een heerlijk zomers genot! Het is zoet en verfrissend, en het is duidelijk het dessert bij uitstek geworden op een warme kerstdag.

Dit is een pindasnoepje met een karamellaagje dat het hele jaar door overal in de stad door straatverkopers wordt verkocht. Hoewel het een goede wintersnack is, zijn ze erg populair met Kerstmis. U kunt ze ook vinden op straatmarkten en weekendmarkten.

Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (4)

Andere populaire kerstlekkernijen zijn frutas secas (gedroogd fruit) en maní con frutas (pinda’s met fruit).

Champagne:

Argentijnen zijn dol op champagne. Ik zou zo ver willen gaan om te zeggen dat dit het belangrijkste onderdeel is van elk Argentijns feest. Het populairste merk is Chandon, maar er is een breed scala om uit te kiezen, van goedkoop tot duur, en van traditioneel tot roze.

Budín con/sin frutas:

Het zijn cakebroodjes. Die met gedroogde vruchten lijken op de westerse vruchtencakejes, maar ze kunnen ook citroensmaak, vanille, marmer, enzovoort hebben, afhankelijk van de persoonlijke smaak.

Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (5)

Sidra:

Dit is de mousserende alcoholische appelcider. Sommige zijn er ook in alcoholvrije versies, geschikt voor kinderen. Bewaar het goed gekoeld en het is de drank om je ‘bubbelend’ in vakantiestemming te houden richting champagne om middernacht.

Voor de chiquere versies kun je ook wijn, kaas, olijven, olijfolie, gedroogd fruit, gourmet chocola, en andere soorten snoep en zoetigheden vinden. Als u het geluk heeft te worden uitgenodigd voor een Argentijnse kerstbijeenkomst, neem dan een van deze manden mee (of stel er zelf een samen, u kunt ze allemaal gemakkelijk in de supermarkt vinden), u zult zeker indruk op ze maken!

Ten slotte steken we graag veel vuurwerk af op kerstavond/kerstmis en ook op oudejaarsavond/nieuwjaar. Omdat tijdens deze belangrijke gelegenheden, het draait allemaal om tijd doorbrengen met families. De festiviteiten zijn zeer familiegericht, we kopen ons eigen vuurwerk en steken het af in de achtertuin, het park of op het dak. Vreemd genoeg is er niet één plaats waar de mensen samenkomen. Als je in de stad bent, zoek dan rond middernacht een hoge plek op en kijk naar de ongeorkestreerde, maar nog steeds zeer vermakelijke vuurwerkshows die de hemel verlichten!

Meer Argentijnse kersttradities:

De kerstboom

In openbare ruimtes zoals pleinen, winkels en winkelcentra zie je in november al versieringen ophangen – dit is zodat ze te koop zijn voordat iedereen thuis op 8 december de zijne versiert. 8 december is de dag waarop iedereen altijd zijn versieringen en bomen ophangt, omdat het dan het feest van de onbevlekte ontvangenis (Inmaculada Concepción de Maria) is. Zelfs voor mensen die niet per se praktiserend christen zijn, betekent deze dag het begin van het kerstseizoen hier in Argentinië. Alle versieringen en bomen blijven dan staan tot 6 januari, de dag van Driekoningen (el Día de los Reyes Magos), wat de dag is nadat de 12 dagen van Kerstmis zijn afgelopen.

Kerstliederen:

Argentinië is geen land waar mensen zingend van deur tot deur gaan om vakantievreugde te verspreiden. Terwijl het in veel delen van Noord-Amerika en Europa gebruikelijk is om kerstdeuntjes te horen als je de radio aanzet of een winkel binnenloopt, is dat hier helemaal niet gebruikelijk! Er zullen veel kerstversieringen zijn – bomen, kransen, slingers, lichtjes, Papa Noel’s, en alles wat je maar kunt bedenken – maar er zal geen muziek zijn.

Vuurwerk:

Wat zou Kerstmis zijn zonder fuegos artificiales? Het is in deze tijd van het jaar ook heel gewoon om bolvormige lantaarns, globos genaamd, omhoog te laten gaan. Deze kleine papieren bollen worden van binnen aangestoken, waardoor ze als heteluchtballonnen ter grootte van een voetbal boven de huizen zweven. Deze kunnen echter behoorlijk gevaarlijk zijn, omdat ze na verloop van tijd vlam vatten en uit de lucht vallen.

Kerstwensen:

Hoe zeg je “Vrolijk Kerstfeest” in het Spaans? Antwoord: Feliz Navidad

Je ziet en hoort overal ‘Feliz Navidad’ (Vrolijk Kerstfeest) en ‘Feliz Año Nuevo’ (Gelukkig Nieuwjaar), maar vaker, vooral als mensen elkaar begroeten rond de feestdagen, hoor je dat ze ‘Felices Fiestas’ of ‘Felicidades’ (Geluk) zeggen.

Spaanse kerstwoordenschat

 • Tot
  Verlangen
 • Angel
  Ángel
 • Tot versieren
  Decorar
 • kerstboom
  Árbol de Navidad
 • cadeautjes
  Regalos
 • Mistletoe
  Muérdago
 • Santa Claus
  Papá Noel
 • Christmas card
  Tarjeta de Navidad
 • Celebrar
 • Candles
  Velas
 • Ornament
  Adorno
 • Carols
  Villancicos
 • Christmas lights
  Luces de Navidad
Kerst in Buenos Aires, Argentinië | Tradities & Eten (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fredrick Kertzmann

Last Updated:

Views: 5751

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fredrick Kertzmann

Birthday: 2000-04-29

Address: Apt. 203 613 Huels Gateway, Ralphtown, LA 40204

Phone: +2135150832870

Job: Regional Design Producer

Hobby: Nordic skating, Lacemaking, Mountain biking, Rowing, Gardening, Water sports, role-playing games

Introduction: My name is Fredrick Kertzmann, I am a gleaming, encouraging, inexpensive, thankful, tender, quaint, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.