Ton kreeg jaar na overlijden vrouw nog altijd rekeningen op haar naam (2024)

In juli vorig jaar verloor Ton in 't Veen zijn vrouw Hester op 55-jarige leeftijd, maar tot vorige maand ontving hij nog altijd rekeningen van de zorgverzekeraar op haar naam. Ton is niet de enige die tegen administratieve problemen aanloopt. Veel nabestaanden krijgen er mee te maken, bij tal van instanties. "Je komt niet aan rouwen toe."

Hester was vijftig toen ze de diagnose alzheimer kreeg. Ton zegde zijn baan op om voor haar te zorgen en zoveel mogelijk te genieten van de tijd die ze nog samen hadden. Toen het thuis niet meer ging, verhuisde Hester naar een verzorgingstehuis. "Daar heeft ze bijna drie jaar gewoond, maar in goed overleg heb ik haar naar huis gehaald om thuis in het bijzijn van ons gezin te kunnen sterven', vertelt Ton.

De eerste rekening

Maar hoe dierbaar het afscheid ook was, het besluit om Hester thuis te laten sterven bleek administratief enorm ingewikkeld. "Een paar maanden na haar overlijden viel de eerste rekening op de mat: de eigen bijdrage van haar palliatieve medicatie moest betaald worden. Als ze was gestorven in het verzorgingshuis hadden we geen rekening ontvangen, maar blijkbaar viel ze door een vinkje dat verplaatst werd die laatste week niet meer onder de Wet Langdurige Zorg."

Grote instellingen zoals zorgverzekeraars worden via de Basisregistratie Personen (BRP) geïnformeerd over overlijdensgevallen onder hun klanten. Dat gaat blijkbaar niet altijd goed. "Ik werd van het kastje naar de muur gestuurd,maar uiteindelijk gaf de verzekeraar me gelijk en hoefde ik niet te betalen", zegt Ton.

Toch bleven de betalingsherinneringen binnenkomen. "Steeds weer opnieuw bleven er brieven met Hesters naam op de mat vallen. Steeds weer moest ik contact opnemen en werd beloofd dat de herinneringen zouden stoppen. Altijd via de chat, want tegenwoordig krijg je niemand meer aan de telefoon. En nu kreeg ik, ruim een jaar na haar overlijden, een brief van een incassobureau met haar naam erop."

Lees ook:Nabestaanden kunnen vaak niet in telefoon overledene: 'Al vier jaar hopen we op antwoord'

Ton deelde zijn frustraties op zijn LinkedInpagina en kreeg veel bijval in de honderden reacties. Er wordt niet alleen geklaagd over de communicatie door verzekeraars, maar ook door banken, de Belastingdienst, pensioenfondsen en gemeentes.

"Dit is mij ook overkomen nadat mijn man overleed. Later belde ze op en vroeg of mijn man thuis was, want ze konden hem niet bereiken", schrijft een vrouw. "Heel herkenbaar. Het is enorm ingewikkeld om op de juiste manier zaken te regelen of informatie te vinden die niet tegenstrijdig is. Instanties weten het zelf vaak ook niet", zegt een ander.

Blijven bellen

Nalatenschapsplanner en executeurMarina Milenkovic merkt ook dat het vaak lang duurt voor ze als executeur geholpen wordt door instanties. In haar baan helpt ze nabestaanden met het afhandelen van de administratie van overledenen."In coronatijd nam bijna niemand de telefoon op en sindsdien gaat het nog altijd langzaam. Het geldt niet voor alle instanties, maar ik moet vaak vier of vijf keer bellen en sta zo twintig minuten in de wacht voor ik de juiste persoon aan de lijn krijg. Dat is al irritant voor een professionele executeur en voor nabestaanden helemaal."

Lees ook:Weten jouw dierbaren na je dood genoeg van je? 'Het is zó veel'

Milenkovic deed een opleiding tot executeur nadat ze in haar privéleven ook met administratieve problemen te maken kreeg na een overlijden. "In 2012 overleed mijn man aan een hartstilstand. Ik kwam heel veel problemen tegen, had geen idee dat het in Nederland allemaal zo slecht geregeld is."

Een hoop regelwerk

De nalatenschapsplanner adviseert mensen om zoveel mogelijk te regelen bij leven én alles te delen met je naasten. "Ik kom regelmatig tegen dat nabestaanden niet weten dat de overledene nog ergens een lening had. Dat zijn dingen die je kunt voorkomen. Dat is belangrijk, want er komt na een overlijden heel veel op de nabestaanden af."

Ook voor Ton lag er een hoop regelwerk klaar. "Ik moest de hypotheek overzetten, de bank bellen, abonnementen stopzetten, haar sociale media stopzetten. Je moet overal opnieuw aantonen dat je vrouw is overleden."

Ton kreeg jaar na overlijden vrouw nog altijd rekeningen op haar naam (3)

Beeld © Privébeeld Ton in 't Veen

Daar kan je niet nog extra administratieve rompslomp bij gebruiken omdat instanties hun zaken niet op orde hebben, vindt hij. "Ik ben er handig in en weet mijn weg te vinden, maar wat als je dat niet bent? Er zijn veel mensen die zo'n onterechte rekening dan maar betalen om er vanaf te zijn, geld dat ze soms niet hebben. Of ze doen niets, waardoor er grotere problemen ontstaan."

Voorkomen

Tons bericht op LinkedIn leidde tot excuses van de betrokken instanties en zijn kwestie is nu echt opgelost. Daar is hij blij om, maar hij is misschien nog wel blijer met gesprek dat hij had met zijn verzekeraar. "Ze gaan intern bespreken hoe ze vergelijkbare situaties in de toekomst kunnen oplossen", vertelt hij. "De systemen van instanties moeten goed met elkaar kunnen communiceren, zodat nabestaanden er niets van merken en het de rouw niet in de weg staat."

Ondanks alles is Ton dankbaar dat Hester in de laatste week van haar leven thuis was. "Ze leefde op, ze herkende bepaalde dingen in het huis. En ze herkende mij ook nog steeds. We hebben gelachen, de hond sprong op haar bed en mijn dochter kreeg nog een knipoog van haar. Ik kreeg nog twee kussen voor ze in slaap viel en niet meer wakker werd."

Lees ook:Uitvaart na echtscheiding: 'Ik mocht mijn overleden vader niet zien'

Elselien van Dieren

Link in bioNederland

Ton kreeg jaar na overlijden vrouw nog altijd rekeningen op haar naam (2024)

FAQs

Hoe lang mag een bankrekening op de erven blijven staan? ›

Hoe lang blijft een rekening geblokkeerd na overlijden? Je hebt het overlijden gemeld en de rekening is geblokkeerd. Dit blijft zo, totdat is vastgesteld wie gebruik mag maken van de rekening. Dat wordt bepaald met de Akte van overlijden en een Verklaring van erfrecht.

Hoe lang kan een rekening geblokkeerd na overlijden? ›

Wanneer deblokkeert de bank? Zodra de bank officieel op de hoogte is wie de wettige erfgenamen van de overledene zijn, worden de rekeningen gedeblokkeerd.

Wat gebeurt er met de bankrekening na overlijden? ›

Als iemand overlijdt, moet dit zo snel mogelijk worden gemeld aan de bank. Alle grote banken hebben daarvoor een speciale nabestaandenafdeling. Bij sommige banken kunt u de melding online doen.

Wat gebeurt er met spaargeld bij overlijden partner? ›

Bank- en spaarrekeningen

De bank is verplicht om alle rekeningen en kluizen te blokkeren totdat de erfenis is geregeld. Dit kunnen zowel privérekeningen als gemeenschappelijke rekeningen zijn. Daarnaast worden bij gehuwden ook de rekeningen op naam van de langstlevende echtgenoot geblokkeerd.

Hoe lang blijft een bankrekening geldig? ›

Volgens de wet vervalt het recht om het saldo van een slapende rekening- waarvan de rekeninghouder onvindbaar is- te vorderen na 20 jaar van de bank. Banken doen echter géén beroep op deze verjaringstermijn.

Hoe snel moet een erfenis afgehandeld worden? ›

Een executeur behoort een erfenis af te handelen binnen een termijn van 18 maanden.

Hoeveel geld afhalen bij overlijden? ›

Bankrekeningen niet langer geblokkeerd na een overlijden: er kan tot 5.000 euro worden afgehaald. Vanaf 31 augustus 2009 kunnen echtgenoten en wettelijk samenwonenden na het overlijden van hun partner over de helft van wat er op bankrekeningen staat beschikken. Hierbij wordt een maximumbedrag van 5.000 euro voorzien.

Kan er nog geld gestort worden op een geblokkeerde rekening na overlijden? ›

Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen. De overgebleven rekeninghouder kan dus nog wel over de gezamenlijke rekening beschikken. Geld te storten op de rekening(en) van de overledene kan nog wel.

Hoe lang blijft rekening geblokkeerd na overlijden Rabobank? ›

Een en/of rekening (gezamenlijke betaalrekening of gezamenlijke spaarrekening) loopt na het overlijden gewoon door. Wij blokkeren de betaalrekening of spaarrekening niet. De overgebleven rekeninghouder kan deze gewoon blijven gebruiken. Hij kan bedragen opnemen, overboeken en storten.

Hoe lang mag een bank een rekening blokkeren? ›

Er is geen wettelijke termijn voor hoe lang een bank je rekening mag blokkeren, maar een bank mag niet zomaar je rekening blokkeren zonder geldige reden. Als je rekening geblokkeerd is, kun je contact opnemen met de bank om te vragen wat de reden is en wat je kunt doen om de blokkade op te heffen.

Kan je een en of rekening op 1 naam zetten? ›

De En/of Betaalrekening op 1 naam zetten: je neemt de gezamenlijke rekening over. De rekening komt op jouw naam te staan, net zoals eventuele bijbehorende spaar- en/of beleggingsrekeningen. Je kunt dit verzoek digitaal en onafhankelijk van de mederekeninghouder opstarten via .

Wat mag een gemachtigde na overlijden? ›

Met de nabestaandenmachtiging kunt u belastingzaken en toeslagzaken van een overledene online regelen. De machtiging is digitaal en wordt aan uw DigiD gekoppeld. Zo kunt u bijvoorbeeld inloggen op Mijn Belastingdienst, Mijn Belastingdienst Zakelijk en Mijn toeslagen van de overledene.

Wat moet je doen als je echtgenoot is overleden? ›

Wat doen kort na het overlijden?
  1. Neem contact op met een begrafenisondernemer.
  2. Geef het overlijden aan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. ...
  3. Meld het overlijden bij de banken en verzekeringsmaatschappijen waar de overledene klant was. ...
  4. Stel eventueel een notaris aan.

Wat krijgt mijn vrouw als ik kom te overlijden? ›

U krijgt een eenmalige overlijdensuitkering als uw overleden partner een van de volgende uitkeringen kreeg: een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WAO, WIA, WAZ, Wajong, Ziektewet) AOW-pensioen. Anw-uitkering.

Is geld opnemen na overlijden strafbaar? ›

Let er op dat u niet zomaar geld van de bankrekening opneemt, zonder dit met de bank eerst te regelen. U bent namelijk strafbaar als u na het overlijden van een dierbare geld opneemt. Om bankzaken te regelen heeft u de volgende documenten nodig: Kopie van uw eigen identiteitsbewijs.

Hebben erfgenamen recht op inzage bankrekening? ›

Als erfgenaam heb je dus recht op inzage en/of afschrift van de hele administratie van erflater. Indien één van de andere erfgenamen over die administratie beschikt, betekent dat dus dat je van die andere erfgenaam kunt verlangen dat hij die inzage of dat afschrift ervan aan je verstrekt.

Hoe lang blijft een erfenis staan? ›

Als na 20 jaar niemand zich bij de consignatiekas meldt, vervalt het geld aan de Staat. Dit is ook het geval wanneer er gedurende 20 jaar niemand aanspraak heeft gemaakt op de nalatenschap. Dan wordt het geld niet in de consignatiekas gestort, maar gaat het direct naar de Staat.

Hoe lang heb je om successierechten te betalen? ›

U moet het successierecht betalen binnen de 2 maanden na de dag waarop de indieningstermijn voor de aangifte van nalatenschap verstreken is (zie Aangifte van nalatenschap (This hyperlink opens a new window)). Na die termijn is de wettelijke intrest verschuldigd (7 %).

Wat gebeurt er met rekening courant na overlijden? ›

Wat bij overlijden? Bij een overlijden zal deze rekening-courant in de nalatenschap vallen en toekomen aan uw erfgenamen of legatarissen.

References

Top Articles
فیلم 365 روز 2 بدون سانسور دیجی موویز
Kohl's Near Me Directions
123 Movies Black Adam
EY – все про компанію - Happy Monday
Aries Auhsd
Jessica Renee Johnson Update 2023
Vichatter Gifs
Craigslist Boats For Sale Seattle
Nonuclub
2016 Hyundai Sonata Price, Value, Depreciation & Reviews | Kelley Blue Book
Pvschools Infinite Campus
Inevitable Claymore Wow
Classic Lotto Payout Calculator
Kaomoji Border
Cvs Appointment For Booster Shot
Shannon Dacombe
Arboristsite Forum Chainsaw
Chastity Brainwash
Zalog Forum
Alfie Liebel
Zack Fairhurst Snapchat
The Menu Showtimes Near Regal Edwards Ontario Mountain Village
V-Pay: Sicherheit, Kosten und Alternativen - BankingGeek
Veracross Login Bishop Lynch
Georgia Cash 3 Midday-Lottery Results & Winning Numbers
How to Grow and Care for Four O'Clock Plants
A Man Called Otto Showtimes Near Cinemark University Mall
Everything To Know About N Scale Model Trains - My Hobby Models
Mandy Rose - WWE News, Rumors, & Updates
Why Are Fuel Leaks A Problem Aceable
European Wax Center Toms River Reviews
1145 Barnett Drive
Uncovering the Enigmatic Trish Stratus: From Net Worth to Personal Life
2021 Tesla Model 3 Standard Range Pl electric for sale - Portland, OR - craigslist
Gt7 Roadster Shop Rampage Engine Swap
Dumb Money, la recensione: Paul Dano e quel film biografico sul caso GameStop
Consume Oakbrook Terrace Menu
Does Iherb Accept Ebt
Autozone Locations Near Me
What Does Code 898 Mean On Irs Transcript
Mvnt Merchant Services
MSD Animal Health Hub: Nobivac® Rabies Q & A
Craigslist Lakeside Az
O'reilly's El Dorado Kansas
Mugshots Journal Star
COVID-19/Coronavirus Assistance Programs | FindHelp.org
Unveiling Gali_gool Leaks: Discoveries And Insights
Vci Classified Paducah
Who Is Nina Yankovic? Daughter of Musician Weird Al Yankovic
Houston Primary Care Byron Ga
Tyrone Dave Chappelle Show Gif
David Turner Evangelist Net Worth
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6027

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.