Ultrabewerkt voedsel: meer dan de helft van ons dieet en dodelijk (2024)

Meer dan 70 procent van alle voedselproducten in de Nederlandse supermarkt zijn ultrabewerkt. We worden dagelijks blootgesteld aan een stortvloed van reclames en verleidingen die ons aansporen om het voedsel te kopen en te consumeren. Ultrabewerkt voedsel is eten en drinken dat industrieel is gemaakt en vol zit met onnatuurlijke toevoegingen zoals emulgatoren en kleur- en smaakstoffen. Denk bijvoorbeeld aan frisdrank, chips, koekjes, snoep, kant-en-klaarmaaltijden en fastfood.

Wat we vaak niet beseffen is dat ultrabewerkt voedsel een ernstige bedreiging vormt voor onze gezondheid. Uit talloze onderzoeken blijkt dat ultrabewerkt voedsel kan leiden tot obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes, kanker en depressieve klachten. Hoe komt dat? Hoeveel ultrabewerkt voedsel eten en drinken we eigenlijk? Hoe kunnen we dat verminderen? In dit artikel gaan we op zoek naar de antwoorden op deze urgente vragen.

Leestijd: 14 minuten

Wat is ultrabewerkt voedsel?

Definitie
Ultrabewerkt voedsel is eten en drinken dat met meerdere industriële processen wordt geproduceerd. Bovendien bevat het ingrediënten die je niet in je keuken thuis aantreft. Voorbeelden van ultrabewerkt voedsel zijn supermarktbrood, zaadoliën, melkvervangers, ontbijtgranen, vleesvervangers en light-dranken. (Montero, 2019)

Ultrabewerkt voedsel wordt industrieel geproduceerd. Het productieproces begint met het opsplitsen van volwaardige voedingsmiddelen in voedingsstoffen zoals suikers, oliën, vetten, eiwitten, zetmeel en vezels, vaak afkomstig van enkele planten (zoals maïs, tarwe en soja). De stoffen worden vervolgens chemisch bewerkt door processen zoals hydrolyse of hydrogenatie. Daarna worden de bewerkte voedingsstoffen samengevoegd met minimale hoeveelheden volwaardige voeding. Dat samenvoegen gebeurt met technieken zoals extrusie, hom*ogeniseren en voorbakken. Additieven zoals kleurstoffen, smaakstoffen en emulgatoren worden vaak toegevoegd voor smaakverbetering. Het eindproduct wordt verpakt in synthetische materialen, vaak plastic.

Om het verschil tussen ultrabewerkt voedsel en andere soorten voedsel te verduidelijken, kun je de volgende tabel raadplegen, die gebaseerd is op de NOVA-classificatie (Monteiro, 2019):

Soort voedsel DefinitieVoorbeelden
Onbewerkt of minimaal bewerkt voedselVoedsel dat geen of weinig industriële bewerking heeft ondergaan.Verse of bevroren groenten en fruit, rauw of gekookt vlees, vis en eieren, volle melk en yoghurt, kaas, ongebrande noten, zaden en peulvruchten, volkoren granen, water, koffie en thee.
Bewerkt voedselVoedsel dat is geconserveerd of verrijkt met zout, olie, suiker of andere stoffen die de smaak, textuur of houdbaarheid verbeteren.Ingelegde of gezouten groenten, gedroogd fruit, gezouten of gerookt vlees en vis, kaas met toegevoegde smaakstoffen, vruchtensappen, bier en wijn.
Ultrabewerkt voedselVoedsel dat is gemaakt van industriële ingrediënten en additieven die niet of zelden in de keuken worden gebruikt.Frisdrank, chips, koekjes, zaadoliën, brood, snoep, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, vleeswaren, instant soepen, sauzen, mayonaise, energiedrankjes, ijs, cake, pizza etc.

De oorsprong van de NOVA-classificatie

Carlos Augusto Monteiro, een professor in voeding aan de Universiteit van São Paulo, deed begin 2000 onderzoek naar de explosie van obesitas in Brazilië. Hij stuitte op iets vreemds. Het voedingsadvies toen was een dieet van koolhydraten (ontbijtgranen, brood, pasta, rijst) met groente en fruit. En minder vet, suiker en zout. Hij verzamelde met zijn team data over de ontwikkeling in de consumptie van verschillende voedingsmiddelen. Toen zij de data analyseerden zagen ze iets opvallends. In de periode dat obesitas explodeerde waren de verkopen van zogenaamde gezonde producten toegenomen. Terwijl de verkopen van ongezonde producten (vet, suiker) waren gedaald. Iets klopte er niet.

Monteiro besloot op een andere manier naar voedingsmiddelen te kijken, niet naar de ingrediënten, maar naar de bewerking ervan. Dat leidde tot de NOVA-classificatie, waarin hij voedingsmiddelen classificeert op basis van onbewerkt, licht bewerkt en ultrabewerkt. Toen hij met deze nieuwe classificatie de voedingsdata opnieuw analyseerde, kon hij wel verklaren waarom overgewicht in Brazilië zo was toegenomen: door de enorme stijging in de consumptie van ultrabewerkt eten en drinken.

Als ultrabewerkt voedsel zo wordt gedefinieerd, hoeveel consumeren wij er dan van?

Hoeveel eten en drinken we ervan?

Volgens een recente studie (Vellinga, 2022) is de consumptie van ultrabewerkt voedsel in Nederland hoog in vergelijking met andere Europese landen. Volgens de onderzoekers bestaat 61 procent van onze energie-inname uit ultrabewerkt eten. De consumptie van ultrabewerkt voedsel en drinken is hoger onder kinderen (75 procent van de energie-inname) dan volwassenen, vooral door meer ultrabewerkt drinken. Oudere mensen consumeren meer onbewerkte of minimaal bewerkte dranken zoals koffie, thee en water.

Meer dan de helft van ons dieet bestaat dus uit ultrabewerkt voedsel. Wat doet dat met onze gezondheid?

Het effect van ultrabewerkt voedsel op onze gezondheid

Het eten van ultrabewerkt voedsel heeft veel negatieve effecten op onze gezondheid. Een Franse studie (Rico-Campa, A., 2019) waarbij 170.000 mensen 10 jaar lang zijn gevolgd liet sterke verbanden zien tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en verhoogde risico’s op kanker, hart- en vaatziektes, diabetes type 2, depressieve symptomen en maag- en darmstoornissen. De deelnemers aan de studie die de meeste ultrabewerkte voedingsmiddelen aten en dronken hadden een 62 procent hoger sterfterisico vergeleken met degenen die het minste hiervan consumeerden.

Hieronder laat ik onderzoek zien naar veel voorkomende gezondheidsproblemen en het consumeren van ultrabewerkt voedsel.

Ultrabewerkt voedsel, overgewicht en obesitas

De consumptie van ultrabewerkt voedsel is sterk geassocieerd met een verhoogd risico op overgewicht (BMI tussen 25 en 30) en obesitas (BMI boven 30). Dit blijkt uit een grootschalige Franse studie (Srour, B. et al, 2019) binnen de NutriNet-Santé cohort, waarbij 110.260 deelnemers van 18 jaar en ouder zijn gevolgd. De studie die gebruik maakte van herhaalde 24-uurs voedingsregistraties toonde aan dat een toename van 10 procent in de consumptie van ultrabewerkt voedsel in het dieet leidde tot een 11 procent hoger risico op overgewicht en een 9 procent hoger risico op obesitas. Bovendien bleek uit de resultaten dat deelnemers die het meeste ultrabewerkt voedsel consumeerden de grootste kans hadden op een toename van hun BMI.

Ultrabewerkt voedsel en hart- en vaatziektes

Een Italiaanse studie (Bonaccio, M., 2021), waarin 22.000 personen acht jaar werden gevolgd rapporteerde dat personen die de hoogste inname van ultrabewerkt voedsel hadden in vergelijking met de laagste, een 58 procent hoger risico hadden op sterfte aan cardiovasculaire ziektes. Onderzoeker Bonaccio geeft als mogelijke oorzaken van deze bevindingen dat ultrabewerkt voedsel leidt tot onstekingsprocessen in het lichaam, dat dit voedsel rijk is aan energie maar arm is aan voedingsstoffen en dat bij verhitting en verpakking industriële chemicaliën ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor de cardiovasculaire gezondheid.

Ultrabewerkt voedsel en diabetes type 2

In een uitgebreide analyse (Mendes Delpino, F. et al, 2022) van achttien studies, waarbij bijna 1,1 miljoen individuen betrokken waren, werd vastgesteld dat 72 procent van de studies een positieve associatie aantoont tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en het risico op diabetes. Volgens de meta-analyse verhoogt een matige inname van ultrabewerkt voedsel het risico op diabetes met 12 procent, terwijl een hoge inname het risico met 31 procent verhoogt.

Voorbeelden van industriële bewerking van voedsel

Ultrabewerkt voedsel ondergaat vaak industriële bewerkingen. Hier zijn drie voorbeelden van dergelijke industriële processen:

Extrusie. Dit is een proces waarbij ingrediënten worden gevormd met behulp van een ‘extruder’. Extrusie wordt vaak gebruikt bij de productie van kant-en-klare ontbijtgranen, sommige snacks en verwerkt vlees. Tijdens extrusie worden ingrediënten onder hoge druk en temperatuur gemengd en vervolgens door een vorm geperst om de gewenste vorm en textuur te verkrijgen.

Hydrogenering: Dit is een chemisch proces toegepast op plantaardige oliën zoals koolzaad- en sojaolie die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren. Dit proces transformeert ze in verzadigde vetzuren door het toevoegen van waterstof, waardoor het smeltpunt verhoogt en ze bij kamertemperatuur minder vloeibaar worden. Het resultaat zijn gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën met verbeterde textuur en langere houdbaarheid, nuttig in producten zoals margarine. Hydrogenering vereist hoge druk en specifieke katalysatoren.

Hogedrukverwerking: Dit is een methode om voedsel te conserveren door het bloot te stellen aan extreem hoge druk, wat de groei van microben remt. Het wordt vaak gebruikt voor sappen, guacamole, en sommige vleesproducten.

Deze processen zijn zeer industrieel en vereisen geavanceerde apparatuur en technologie, waardoor ze niet uitvoerbaar zijn in een gewone huishoudelijke keuken.

Ultrabewerkt voedsel en kanker

Een belangrijke studie die het verband tussen ultrabewerkt voedsel en kankerrisico aantoont is de Nutrnet-Santé studie (Fiolet, 2018). In deze studie werden meer dan 100.000 mensen gevolgd in Frankrijk en Brazilië. De onderzoekers vonden een verhoogd risico op borst-, prostaat- en darmkanker bij mensen die meer ultrabewerkte voeding eten. Elke 10 procent stijging in het aandeel van ultrabewerkt voedsel in het dieet leidde tot een 10 procent groter risico op kanker, ook als de resultaten gecorrigeerd werden voor de kwaliteit van het eten (verhouding vetten en suikers) en voor de achtergrond van de deelnemers.

Ultrabewerkt voedsel en depressieve klachten

Er zijn meerdere studies (Samuthpongtorn, 2023, Gomez-Donoso, 2020) die laten zien dat mensen die meer ultrabewerkt voedsel eten een sterk verhoogde kans hebben op depressieve klachten. Dat geldt ook als wordt gecorrigeerd voor gewicht, roken of sociale status. Een interventiestudie (Francis, 2019) liet zien dat het vermijden van ultrabewerkt voedsel al na korte tijd (drie weken) leidde tot een forse reductie van depressieve klachten.

Ultrabewerkt voedsel en dementie

Een onderzoek (Huiping, 2022) waarin de resultaten van 72,083 mensen werden meegenomen liet een sterk verband zien tussen de consumptie van ultrabewerkt voedsel en het ontwikkelen van dementie. Elke 10 procent aandeel (in grammen) van ultrabewerkt voedsel in ons dieet dat we vervangen door licht bewerkt of onbewerkt voedsel leidt tot een 19 procent lager risico op dementie. Omdat ultrabewerkt voedsel zo’n 30 procent van het gewicht van ons dieet uitmaakt, is een grotere reductie van de kans op dementie mogelijk. Dat blijkt ook uit een ander onderzoek (Henney, 2023) met 867,316 deelnemers. De onderzoekers concluderen dat mensen die het meeste ultrabewerkt voedsel consumeren een 44 procent grotere kans hebben op dementie.

Behalve de ziektes die we hierboven beschreven wordt ultrabewerkt voedsel geassocieerd met een sterk verhoogd risico op hoge bloeddruk, vervette lever en ontstekingen van de darmen (zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het prikkelbare darmsyndroom en indigestie (Van Tulleken, 2023).

Nu we weten dat ultrabewerkt voedsel tot een groot aantal gezondheidsproblemen leidt is de volgende vraag: waarom is dat zo?

Op welke wijze veroorzaakt ultrabewerkt voedsel de gezondheidsproblemen?

Het mechanisme waarop ultrabewerkt voedsel tot gezondheidsproblemen leidt is nog niet volledig begrepen. Recent onderzoek geeft twee type verklaringen: directe en indirecte gevolgen.

Directe gevolgen: hartziekten, diabetes type 2, verstoring microbioom en chronische ontstekingen

De ingrediënten en structuur van ultrabewerkt voedsel hebben direct gevolgen voor de gezondheid, bijvoorbeeld doordat het microbioom wordt aangetast of doordat de hoge suikerinhoud hartfalen stimuleert. Drie voorbeelden zijn:

  • Ontwikkeling hartziekten en diabetes type 2. Veel ultrabewerkt voedsel bevat hoge niveaus toegevoegde suikers. Uit onderzoek is bekend dat een dieet rijk aan suiker leidt tot een toename van lichaamsgewicht en tailleomvang en tot slechtere bloedwaarden (hogere triglyceriden, lager HDL). Dit zijn kenmerken van het metabool syndroom, waarvan bekend is dat het leidt tot de ontwikkeling van hartziektes, diabetes type 2 en andere gezondheidsproblemen (Bonaccio, 2020).
  • Verstoring van het microbioom. Onderzoek gepubliceerd in het blad Nature laat zien dat emulgatoren, die in veel ultrabewerkt voedsel teruggevonden worden, het microbioom verstoren. De onderzoekers noemen drie verstoringen: een verschuiving in de normale locatie van micro-organismen in ons darmstelsel, een andere samenstelling van deze soorten micro-organismen en een verschuiving naar microben die ontstekingsreacties veroorzaken. De auteurs concluderen dat dat kan leiden tot het prikkelbare darmsyndroom en diabetes type 2 (Chassaing, 2015).
  • Chronische ontsteking. Sommige studies laten zien dat ultrabewerkt voedsel kan leiden tot verhoogde niveaus van bepaalde ontstekingsmarkers in het lichaam. Chronische ontsteking wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder hartziektes en kanker (Huiping, 2023).

De mechanismes van de samenhang van het microbioom en ons afweersysteem worden steeds meer blootgelegd. In een helder artikel beschrijft Anje te Velde, wetenschappelijke adviseur van Je Leefstijl Als Medicijn, de mechanismes. Lees het hier.

Indirecte gevolgen: meer risico op gezondheidsproblemen door het stimuleren van obesitas

Ultrabewerkt voedsel heeft eigenschappen die leiden tot overeten en daarmee gewichtstoename. Dat kan leiden tot obesitas, met als gevolg een verhoogd risico op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Ultrabewerkt voedsel vergroot de kans op obesitas op twee manieren:

  • Verslavende eigenschappen. Ultrabewerkt voedsel wordt gemaakt op manieren die parallel lopen met de ontwikkeling van verslavende drugs, waaronder de toevoeging van een onnatuurlijk hoge dosis belonende ingrediënten (met name vet en suiker) die snel in het systeem worden opgenomen en worden versterkt door additieven. Net als bij verslavende middelen vertonen sommige (maar niet alle) mensen een intens verlangen naar dergelijk voedsel en het onvermogen om te minderen ondanks negatieve gevolgen (Gearhardt, 2021).
  • Sneller te eten wat leidt tot gewichtstoename. Ultrabewerkt voedsel heeft een hoge energiedichtheid en kauwt makkelijk weg. Onderzoek (Rolls, 2020) laat zien dat mensen daardoor ultrabewerkt voedsel sneller eten. Ander onderzoek (Ohkuma, 2015) laat zien dat snel eten het risico op overeten en gewichtstoename vergroot.

Het gebruik van emulgatoren in bewerkt voedsel

Onderzoek gepubliceerd in Nature (Chassaing, 2015) waarschuwt dat het wijdverbreide gebruik van emulgatoren in ultrabewerkt voedsel kan bijdragen aan een toename van obesitas, het metaboolsyndroom, het prikkelbare darmsyndroom en andere chronische inflammatoire ziekten.
De onderzoekers baseren zich op dieronderzoek naar twee emulgatoren die de voedingsindustrie veel gebruikt: carboxymethylcellulose en polysorbaat-80. Carboxymethylcellulose wordt voornamelijk gebruikt in glutenvrije bakproducten, ijs, sauzen en dieetvoeding, terwijl polysorbaat-80 vooral te vinden is in ijs, bakkerijproducten, sauzen, dranken en snoepgoed.
Deze emulgatoren veroorzaken bij muizen obesitas, metaboolsyndroom en ernstige darmontstekingen. Daarnaast leidt hun consumptie tot veranderingen in het darmmicrobioom, resulterend in laaggradige ontstekingen.

Hoe herken je ultrabewerkt voedsel?

Het herkennen van ultrabewerkte voeding is eigenlijk best makkelijk. Onderzoek door Foodwatch laat zien dat meer dan 70 procent(!) van alle producten in een supermarkt ultrabewerkt zijn (Foodwatch, 2017). Grote kans dus dat wat je daar uit het schap haalt ultrabewerkt is. Zo herken je deze producten:

  • Ze zijn verpakt. Ultrabewerkt voedsel wordt vaak verkocht in bakjes, pakjes, zakjes, blikjes, potjes of flesjes die het product aantrekkelijk, handig en hygiënisch moeten maken.
  • Ze komen van een bekend merk. Ultrabewerkt voedsel wordt meestal gemaakt door multinationale bedrijven die veel geld verdienen met het verkopen van goedkope grondstoffen in de vorm van dure snacks, drankjes of maaltijden.
  • Ze bevatten onbekende ingrediënten. Hoe meer en onbekender de ingrediënten, hoe bewerkter het product is. Let daarom op ingrediënten die je niet in je keuken vindt maar die alleen in fabrieken worden gebruikt zoals smaakstoffen, kleurstoffen, zoetstoffen, emulgatoren, verdikkingsmiddelen en conserveermiddelen. Verder bevat veel ultrabewerkt voedsel toegevoegde suikers en (ultrabewerkte) zaadoliën.
  • Ze zijn lang houdbaar. Ultrabewerkt voedsel is vaak lang houdbaar omdat het veel conserveermiddelen bevat die de groei van bacteriën en schimmels voorkomen.

Denk als voorbeeld aan frisdranken, chips, koekjes, snoep, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, vleeswaren, instant soepen, sauzen, mayonaise, energiedrankjes, ijs, cake, pizza etc. Er zijn ook producten waarvan je niet direct verwacht dat ze ultrabewerkt zijn:

  • Supermarktbrood (ook volkorenbrood) is vaak ultrabewerkt, vanwege toegevoegde ingrediënten zoals emulgatoren, conserveermiddelen en verbeteraars voor textuur en houdbaarheid.
  • Ontbijtgranen zijn vaak ultrabewerkt door de toevoeging van suiker, smaakstoffen, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. Bovendien ondergaan ze vaak intensieve verwerkingsprocessen zoals extrusie en vormgeving.
    Ultrabewerkt voedsel: meer dan de helft van ons dieet en dodelijk (1)
  • Vleesvervangers bevatten vaak ingrediënten zoals geïsoleerde plantaardige eiwitten, smaakstoffen, emulgatoren en stabilisatoren, wat hen tot ultrabewerkte producten maakt. Eenvoudige vleesvervangers zoals tofu en tempeh zijn vaak niet ultrabewerkt.
    Ultrabewerkt voedsel: meer dan de helft van ons dieet en dodelijk (2)
  • Melkvervangers zoals sojamelk en amandelmelk bevatten vaak toevoegingen zoals stabilisatoren, emulgatoren, vitaminen, mineralen en zoetstoffen, wat ze tot ultrabewerkte producten maakt.
    Ultrabewerkt voedsel: meer dan de helft van ons dieet en dodelijk (3)
  • Zaadoliën zoals zonnebloemolie en koolzaadolie bevatten geen extra ingrediënten, maar ondergaan een uitgebreid raffinageproces inclusief extractie met oplosmiddelen, ontgeuring, bleking en hogetemperatuurbehandeling, wat ze tot ultrabewerkte producten maakt. Niet alleen de zaadoliën zijn ultrabewerkt maar ook alle producten die met zaadoliën zijn gemaakt, zoals margarine, pindakaas en mayonaise.

Het toevoegen van cellulose (uit hout) aan voedsel om de Nutri-Score te verbeteren

Fabrikanten hebben graag een goede Nutri-Score op hun producten staan. Hoe bereiken ze dat? Bijvoorbeeld door bestanddelen van hout toe te voegen aan hun product. In een uitzendig van de Keuringsdienst van Waarde werd een diepvriespizza met salami als voorbeeld genomen. Fabrikanten van diepvriespizza’s kunnen door cellulose (E460) toe te voegen de Nutri-Score bijsturen. Aan het deeg, de saus, de kaas en zelfs aan de salami wordt E460 toegevoegd om de pizza vezelrijker te maken. Door de toevoeging van cellulose uit hout transformeerteen pizza die normaliter een E of D zou krijgen tot een pizza met een Nutri-Score B. Bekijk hier de uitzending: cellulose (25 minuten).

Hoe verminder je de consumptie van ultrabewerkt voedsel?

Het verminderen van de consumptie van ultrabewerkt voedsel is een belangrijke stap naar een gezondere levensstijl.

Stap 1: Bewustwording

  • Informatie verzamelen Leer over wat ultrabewerkt voedsel is, vaak verpakte producten van A-merken en huismerken met toegevoegde kunstmatige ingrediënten.
  • Etiketten lezen Begin met het lezen van voedingsetiketten op producten die je koopt. Let op lange lijsten van ingrediënten en ingrediënten die je niet herkent uit je eigen keuken.

Stap 2: Gezonde Alternatieven

  • Verse ingrediënten Kies voor verse of minimaal bewerkte voedingsmiddelen zoals bosvruchten, groenten, ongebrande en ongezouten noten, zaden, vlees en vis. Denk aan ‘zou mijn overgrootmoeder dit product herkend hebben?’ Zo ja, dan is het goed.
  • Zelf koken Ga meer maaltijden zelf bereiden. Dat geeft je volledige controle over wat er in je eten gaat.

Stap 3: Geleidelijke Verandering

  • Verminderen in plaats van elimineren Probeer de hoeveelheid ultrabewerkt voedsel geleidelijk te verminderen in plaats van het in één keer uit je dieet te schrappen.
  • Kleine stappen Begin met het vervangen van één of twee ultrabewerkte producten per week door onbewerkt of licht bewerkt voedsel.

Door deze stappen te volgen kun je geleidelijk de consumptie van ultrabewerkt voedsel verminderen en een gezondere levensstijl ontwikkelen. Vergeet niet dat verandering tijd kost en dat consistentie de sleutel is.

Conclusie

In dit artikel hebben we de impact van ultrabewerkt voedsel op onze gezondheid onderzocht. We hebben gezien dat ultrabewerkt voedsel zoals snoep, light-dranken, brood, ontbijtgranen, zaadoliën, melkvervangers en vleesvervangers 70 procent van het schap in de Nederlandse supermarkt uitmaakt. En dat de consumptie van deze producten sterk gelinkt is aan ernstige gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, hart- en vaatziektes, depressieve klachten en diabetes type 2.

We hebben laten zien hoe je ultrabewerkt voedsel kunt herkennen en onze consumptie ervan verminderen. Door bewust te kiezen voor minder bewerkte alternatieven en ons te richten op een gebalanceerd dieet rijk aan ‘pure’ producten zoals fruit, groenten, vlees, vis en eieren kunnen we onze gezondheid aanzienlijk verbeteren.

Meer weten?

  • De voedselfuik is de Nederlandse vertaling van het boek ‘Ultraprocessed People’. Arts en wetenschapper Chris van Tulliken maakt het gevaar van ultrabewerkt voedsel voor een breed publiek duidelijk.

Veel gestelde vragen (F.A.Q)

Wat wordt verstaan onder ultrabewerkt voedsel?

Ultrabewerkt voedsel wordt industrieel geproduceerd en bevat ingrediënten die je niet thuis in de keuken aantreft, zoals emulgatoren, kleur- en smaakstoffen.

Wat zijn enkele veel voorkomende voorbeelden van ultrabewerkt voedsel?

Voorbeelden van ultrabewerkt voedsel zijn frisdranken, chips, koekjes, snoep, kant-en-klaarmaaltijden, fastfood, en vleesvervangers die veel additieven bevatten.

Hoeveel ultrabewerkt voedsel en drinken consumeren Nederlanders gemiddeld per dag?

Gemiddeld 61% van de energie-inname van Nederlanders komt uit ultrabewerkt voedsel. Bij kinderen is dit zelfs 75%.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s verbonden aan het consumeren van ultrabewerkt voedsel?

De consumptie van ultrabewerkt voedsel wordt geassocieerd met een verhoogd risico op overgewicht, obesitas, hart- en vaatziekten, type 2-diabetes, kanker, depressieve klachten en dementie.

Hoeveel groter is het risico op sterfte bij hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel?

Een hoge consumptie van ultrabewerkt voedsel verhoogt het risico op sterfte met 62% vergeleken met mensen die er het minst van eten.

Welke impact heeft het verminderen van ultrabewerkt voedsel op het risico van dementie?

Het vervangen van 10% van ultrabewerkt voedsel door minder bewerkt voedsel verlaagt het risico op dementie met 19%.

Hoe herken je ultrabewerkt voedsel in de supermarkt?

Ultrabewerkt voedsel is vaak verpakt en komt van bekende merken, bevat veel onbekende ingrediënten zoals conserveermiddelen en smaakstoffen, en is meestal lang houdbaar.

Lees ook:

Zonder gezonde bodem geen gezonde mensen

De bodem speelt een grotere rol in onze gezondheid dan veel mensen denken. Schrale aarde leidt tot tekorten aan micronutriënten in de voeding. De manier waarop we nu met de…

‘Van het stigma dat mensen met overgewicht zwak zijn moeten we af!’

Door onze biologie te bestuderen zien we niet alleen waarom voeding verslavend kan zijn, maar ook welke soort voeding het meest verslavend is.

Ultrabewerkt voedsel: meer dan de helft van ons dieet en dodelijk (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5609

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.